V akom veku je najvhodnejšie očkovanie proti rakovine krčka maternice

25.03.2009 Celý región

Papilomavírusy sú zodpovedné za ochorenie rakoviny krčka maternice sa prenášajú pohlavným stykom. Preto je najideálnejším obdobím na očkovanie dievčat obdobie pred začiatkom aktívneho pohlavného života.
Viaceré štúdie preukázali najvyššiu tvorbu protilátok u 10 – 14 ročných dievčat. So zvyšujúcim sa vekom je tvorba protilátok po očkovaní nižšia, avšak stále niekoľkonásobne vyššia ako po prekonanej prirodzenej infekcii. Riziko HPV infekcie je v adolescentnom veku vyššie, pretože pohlavné orgány iba začínajú svoju fázu dozrievania. Hormonálne premeny organizmu práve v tomto období spúšťajú postupné zväčšovanie maternice do „ženskej“ veľkosti a vyvíja sa aj krčok maternice. Táto premena trvá približne do 15. roku života. V tomto čase sa ešte len začína tvoriť cervikálny hlien, ktorý úzko súvisí s kvalitou vnútorného prostredia v pošve a zabezpečuje zdravé prirodzené prostredie. Z toho vyplýva, že dievčatá majú nedostatočnú imunitu sliznice, ktorá je veľmi dôležitá pri ochrane proti infekcii.

Cieľom očkovania je vytvorenie vysokých hladín protilátok v krvi (sére), ktoré korelujú s hladinou protilátok v cervikálnom hliene, na sliznici krčka maternice, pretože HPV pôsobia iba lokálne. Preto protilátky musia pôsobiť v mieste vstupu a prežívania vírusov. Keďže sa jedná o prevenciu, najideálnejšie je očkovať dievčatá, ktoré sa nestretli s HPV infekciou, nemali pohlavný styk, čo sa predpokladá vo vekovej skupine od 10 – 14 rokov.

Pri rozhodovaní o vhodnom vekovom období pre očkovanie zohrávajú významnú úlohu dva základné faktory:
1. pripravenosť organizmu prijať vakcínu a vytvoriť najvyššie hladiny protilátok podľa výsledkov štúdií v danej vekovej kategórii dievčat a zároveň
2. predpoklad, že sa telo ešte nestretlo s HPV infekciou pri pohlavnom styku, teda bude chránené pred začiatkom pohlavného života. Aj sekundárne rizikové faktory pre vznik krčka maternice (fajčenie, dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie, iné sexuálne prenosné choroby) sú v tejto vekovej kategórii dievčat ešte výnimočné a málo pravdepodobné. V rámci EÚ sa realizujú 3 základné schémy očkovania (niekde v 11.roku, inde v 12.roku a aj medzi 12. -14. rokom veku – podľa očkovacieho kalendára jednotlivých krajín).

Očkovanie sa odporúča pre dievčatá a ženy vo veku od 10 do 25 rokov. Najvhodnejšie však je, ak sa absolvuje ešte v čase dospievania. Je vhodné, aby očkovanie robil pediater, ktorý pozná zdravotný stav dievčaťa, vie vylúčiť prípadné kontraindikácie pri očkovaní a ovláda schému povinného a odporúčaného očkovania
 

Vyberte región